6 november 2019
Uit onderzoek blijkt dat werkvermindering wel helpt als een werknemer al psychisch ziek is. Maar wil je dit voorkomen dan zet je in op energiebronnen van de werknemer: waardering voor het werk, inspraak in taken en/of tijden, hulp bieden.
“Om werkstress te voorkomen richten veel werkgevers en werknemers zich voornamelijk op het verminderen van de werkdruk, door bijvoorbeeld het aantal taken te verlagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat deze aanpak op het gebied van stressreductie werkt als een werknemer al psychisch ziek is, maar dat dit niet de oplossing is om werkgerelateerde stressklachten zoals een burn-out te voorkomen. Om stress op het werk te verminderen, is het juist van belang dat de werknemer energiebronnen benut (zoals collega’s in te schakelen voor ondersteuning en op een efficiënte wijze invulling te geven aan het werk) en zichzelf hierdoor beschermt tegen psychische klachten, veroorzaakt door werkstress of een burn-out. Werknemers die hun energiebronnen ten alle tijde optimaal benutten, kunnen namelijk beter omgaan met de werkbelasting en stress op het werk.
Vaak krijgen mensen energie van iets wat klein lijkt. Een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Of flexibele werktijden, zodat werk en privé beter op elkaar aansluiten. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de werknemer beter met de ervaren werkdruk en werkstress omgaat. De werknemer behoudt zijn energie en werkplezier.”
Ervaring en onderzoek heeft geleerd dat ook Mind-Walk, mindful wandelen, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of aan het begin van de dag, rust en ontspanning kan bieden. Deelnemers komen met frisse energie terug van de wandeling, vergroten hun weerbaarheid en kunnen daardoor beter omgaan met de werkbelasting en stress op het werk.
Lees hier het hele artikel: Hoge werkdruk zorgt voor een verstoorde balans.
Bron: ArboNed